Wśród osób, które chcą rozpocząć proces wędzenia żywności najczęściej pada pytanie: „Jakim drewnem wędzić żywność?”. Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ zrębki wędzarnicze występują w wielu smakach, które konkretnym rodzajom żywności nadają odpowiedni smak i pozwalają wydobyć pełną głębię podczas procesu wędzenia. 

W tym artykule dwoisz się więcej o procesie wędzenia i dowiesz się, jak z sukcesem dobrać rodzaj zrębków wędzarniczych do konkretnego rodzaju żywności, by samodzielnie rozpocząć proces wędzenia żywności. 

Proces wędzenia wędlin i mięsa – kultywowanie dawnych tradycji wciąż ma się dobrze! 

Proces wędzenia wędlin, mięs i serów i różnego rodzaju mięs jest najstarszym sposobem konserwowania żywności. Znany był wśród ludności słowiańskiej na przełomie X-XII wieku. Ludność słowiańska do tego celu wykorzystywała najczęściej niewielkie, ręcznie robione wędzarnie z drewna i to właśnie w nich przygotowywała wędzonki. Natomiast nadmiar dymu wędzarniczego wydobywał się przez komin wędzarki. 

W dawnych czasach nieodłącznym elementem wędzarniczych przygotowań było marynowanie mięsa w soli i mieszane różnego rodzaju ziół i przypraw, by mieć pewność, że dzięki temu potrawy będą miały oczekiwany aromat i wyborny smak.

Wędzono również żywność nad paleniskami na różnego rodzaju polach i otwartych przestrzeniach, a sam proces trwał nawet kilka tygodni. Dawniej do tego celu wykorzystywano jałowiec głownie przez starsze pokolenia, który dziś także świetnie nadaje się np. do wędzenia wieprzowiny i wędzenia szynki i różnego rodzaju żywności, na jaką tylko będziemy mieli ochotę. 

Dość istotną praktyką w dawnych czasach było wykorzystywanie specjalnych technik osuszających mięso, by przez dłuższy czas zachowało świeżość i smak. Nasi dziadkowie i babcie niegdyś rozpalali palenisko, by przygotować miejsce do wędzenia wołowiny i różnego rodzaju mięs. 

Nasi przodkowie nie zastanawiali się nad tym, jakie wybrać drewno, tylko brali to, które mieli w okolicy. Łagodny dym i wysoka temperatura oraz wielotygodniowy proces wędzenia sprawił, że wędzona żywność stała się ich tradycją na długie lata. 

Czym są zrębki wędzarnicze i dlaczego warto z nich skorzystać podczas wędzenia żywności? 

Zastanawiasz się, jakie drewno wybrać, by przygotować swoje pierwsze wędzonki? Zrębki wędzarnicze to kawałki drewna, które wyglądem przypominają trociny. Nadają się do wędzenia owoców morza, wędzenia drobiu oraz wieprzowiny, wędzenia dziczyzny i różnego rodzaju wędlin oraz serów. Ich działanie w procesie wędzenia żywności gwarantuje specyficzny aromat i ułatwia wydobycie pełni smaku z danego rodzaju żywności. Tego rodzaju kawałki drewna 

Zrębki wędzarnicze w naszym sklepie Awpol produkowane są z ekologicznych drzew liściastych i iglastych, które pochodzą z terenów lasów państwowych południowej Polski i mają odpowiedni certyfikat, dlatego proces ich spalania jest w pełni bezpieczny dla środowiska ekologicznego.

Dlaczego warto z nich skorzystać? Zrębki to niezbędny produkt w każdej domowej wędzarni i w różnego rodzaju paleniskach, które pomogą Ci wydobyć pełnię smaku i aromatu swoich ulubionych potraw. Nasze zrębki wędzarnicze są dobre do wędzenia różnego rodzaju żywności takiej jak: wędliny, różne gatunki mięs, serów, ryb i owoców morza. W zależności od tego, jaki smak zrębków wybierzesz – pomogą Ci one w wydobyciu głębi smaku z wędzonej żywności. 

Wysoka temperatura wędzenia i czas trwa czas wędzenia żywności – co warto wiedzieć na ten temat?

Czas wędzenia jest uzależniony od wybranej metody wędzenia żywności i rodzaju produktów, które chcesz uwędzić. W przypadku wędzenia żywności metodą na zimno bardzo ważne jest zachowanie odpowiednich warunków, czyli zachowanie właściwej odległości pomiędzy paleniskiem a komorą wędzarniczą, która powinna wynosić ok. 1,5 metra.

Czas wędzenia żywności na zimno może zająć od kilku do nawet kilkunastu dni, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość, bo jest to dość czasochłonny proces. 

Najważniejsza podczas palącego się drewna jest odpowiednia wilgotność powietrza, która powinna wynosić od 90-95%. W przypadku drugiej metody i wędzenia żywności na ciepło – temperatura powinna wynosić od 60-90°C (w przypadku wędzenia żywności tylko przez kilka minut), a w przypadku np. dwudniowego wędzenia, wysokość temperatury nie powinna przekraczać 45°C. 

Należy również kontrolować ilości dymu, który wydobywa się podczas wędzenia żywności. Niemniej jednak tak długi proces gwarantuje doskonale wysuszone i pełne aromatu mięso, które jest odpowiednio zakonserwowane. 

Zrębki, czyli kawałki drewna mają za zadanie stworzyć dym podczas wędzenia, który pozwala wydobyć głębię smaku z Twoich ulubionych produktów np. w końcowej fazie wędzenia, dlatego tak ważne jest by wybrać drewno. 

Drewno daje tym produktom prawdziwej głębii koloru i smaku, dlatego zdecydowanie warto wybierać wybierać kilka rodzajów zrębków i eksperymentować z nimi podczas wędzenia, by przekonać się, jaki smak najbardziej Ci odpowiada.

Jakie drewno jest najlepsze i najchętniej stosowane do wędzenia żywności – z drzew liściastych czy drzew iglastych?  

Wybór drewna należy dobrać do rodzaju żywności, którą chcesz uwędzić. Drewno liściaste doskonale sprawdzi się do wędzenia drobiu i ryb. Natomiast zrębki z drewna iglastego charakteryzują się intensywniejszym aromatem i zapachem, dlatego jeśli lubisz mocno aromatyczną żywność – warto właśnie je wybrać. 

Zrębki wędzarnicze są produkowane z różnego rodzaju tzw. czystego, czyli ekologicznego drewna np. z drzew iglastych, które nadaje potrawom bardzo wyrazistego, intensywnego smaku. 

Zrębki z drewna iglastego charakteryzują się intensywniejszym dymem o dość mocnym i bardzo specyficznym zapachu. Będą więc doskonałe np. do dziczyzny, wieprzowiny i drobiu. Jeśli np. szukasz zrębków, które zagwarantują Ci żywiczny smak – to bardzo dobry wybór. 

Ogromnym atutem zrębków produkowanych z drzew iglastych jest szybki proces spalania, co może być dla Ciebie dobrym rozwiązaniem wtedy, gdy np. zależy Ci na uzyskaniu intensywnego aromatu w niezwykle krótkim czasie. 

Natomiast zrębki z drewna liściastego charakteryzują się subtelniejszym dymem. Jeśli więc chcesz osiągnąć delikatny aromat potraw podczas wędzenia – wybierz zrębki jabłkowe, wiśniowe i dębowe. Wędzenie przy użyciu zrębków liściastych to gwarancja bogactwa i różnorodności smaków. 

Ponadto sam proces spalania jest wolniejszym procesem w porównaniu do zrębków z drewna iglastego. Zrębki jabłkowe dodadzą Twoim wędzonkom nieco owocowego smaku, a to dobre rozwiązanie np. gdy chcesz zaskoczyć swoich gości przepysznym, wędzonym mięsem o owocowym smaku.  Warto eksperymentować z różnymi rodzajami zrębków wędzarniczych, by przekonać się, co możesz uzyskać, gdy np. wykorzystasz mieszankę zrębków z drewna bukowego i olchowego. 

Domowa wędzarnia, czyli o tym, jaki rodzaj drewna i gatunki drewna do wędzenia dobrać do poszczególnych rodzajów żywności i określonego produktu

Nie wiesz, jakie zrębki do mięsa wybrać, by miało smak, aromat i przyjemną dla oka barwę? 

Na rynku jest dostępnych wiele rodzajów zrębków wędzarniczych, które pomogą Ci podkreślić smak wielu mięs, dlatego nie warto ograniczać się tylko do określonego smaku trocin, ale eksperymentować. Najpierw sprawdź, na co musisz zwracać uwagę, by dobrać odpowiednie zrębki wędzarnicze do swojej żywności. 

Na co zwracać uwagę podczas wyboru zrębków wędzarniczych? Wybieraj suche drewno, kontroluj palenisko i wilgotność drewna, by uzyskać wyjątkowy smak potraw 

Wciąż nie wiesz, jakie jest najlepsze drewno do wędzenia żywności, by wydobyć z niego pełnię aromatu i smaku? Zwróć uwagę na kilka kluczowych aspektów, które 

  • rodzaj drewna użytego do produkcji – od akacjowego, jesionowego, dębowego, olchowego, bukowego 
  • barwę drewna – dlaczego ten aspekt jest ważny? Z uwagi na to, że drewno ma złocistożółtą barwę lub ciemnożółte zabarwienie i ma to wpływ również do uwędzoną żywność
  • wilgotność powietrza – ta kwestia ma szczególne znaczenie podczas procesu wędzenia na ciepło, bo wilgotność nie powinna przekraczać 95%.
  • czystość i rozmiar zrębków – rozmiar powinien być dopasowany do przydomowej wędzarni i odpowiadać Twoim potrzebom wędzarniczym. Najlepsze zrębki to takie, które są dokładnie oczyszczone i nie zawierają żadnych domieszek piasku, substancji chemicznych czy innych zanieczyszczeń. 

O czym pamiętać podczas procesu wędzenia żywności? 

Przede wszystkim proces wędzenia żywności wymaga cierpliwości i odpowiednich warunków, by był zakończony powodzeniem, dlatego tak ważne jest zapewnienie odpowiedniego miejsca i kotłów lub pieców, które będą użyte do wędzenia żywności.

Bardzo ważnym elementem prawidłowej konserwacji żywności podczas wędzenia jest to, by wybierać tylko suche drewno, pilnować poziomu temperatury i wilgotności powietrza, które mają wpływ na cały proces wędzenia. Wielkość zrębków również ma znaczenie w procesie wędzenia, dlatego jeśli wybierasz zbyt duże kawałki drewna, które np. mogą wydłużyć czas wędzenia, a Ty chcesz go skrócić – to warto je wcześniej rozdrobnić. 

Jakie rodzaje zrębków wędzarniczych są dostępne w sprzedaży i jak dobrać najlepsze drewno do wędzenia różnego rodzaju potraw? 

Planujesz rozpocząć wędzenie, ale nie wiesz, jakie rodzaje zrębków wędzarniczych wybrać i jaki smak zrębków wędzarniczych będzie odpowiedni na początek? 

Poniżej znajdziesz małe podpowiedzi, które pozwolą Ci dobrać odpowiedni smak zrębków wędzarniczych do wędzenia ryb i np. owocowy idealny do wędzenia ryb i drobiu, by swoim ulubionym potrawom nadać lekko słodkiego smaku. 

  • olcha (gold) – świetnie sprawdza się do wędzenia zarówno do wędzenia ryb, dziczyzny, jak i owoców morza. Delikatny, lecz bardzo charakterystyczny i aromatyczny dym nadaje delikatności mięsom, dlatego będzie to doskonały wybór do wędzenia zarówno klasycznych mięs takich jak drób, jak i nieco bardziej wykwintnych takich jak np. baranina. Cechą charakterystyczną podczas wędzenia zrębkami olchowymi jest ciemnożółta barwa, dzięki czemu wędzona żywność uzyskuje wyjątkową barwę. Cytrynowy posmak daje również drewno akacjowe. 

  • buk (classic) – zrębki bukowe słyną ze swojej uniwersalności i mogą być używane do wszystkiego – od wędlin aż po owoce można. Można je także wykorzystać do wędzenia jagnięciny czy szynki cielęcej. Drewno bukowe to dobry wybór, jeśli np. lubisz cytrynowy, lekko cierpki posmak ulubionych mięs i wędlin. 
  • buk i olcha w proporcji 50/50 (special) – to najczęściej stosowane drewno do wędzenia różnego rodzaju żywności np. ryb i wołowiny, wieprzowiny, drobiu, owoców morza, dlatego warto docenić tę szczególną mieszankę zrębków i eksperymentować z różnymi rodzajami żywności, by przekonać się, co możesz uzyskać, a efekt końcowy wędzenia na pewno Cię pozytywnie zaskoczy. 
  • dąb – (strong) –  to również bardzo uniwersalne drewno, które możesz wykorzystać do wędzenia różnego rodzaju żywności. 
  • jabłoń (apple) – to świetny sposób, jeśli zależy Ci na tym, by przygotować wędliny lub mięso na grillu z dodatkiem wyrazistego, owocowego posmaku. 
  • czereśnia (cherry) – nadaje owocowego i słodkiego posmaku wędzonej żywności, dlatego świetnie się sprawdzi do wędzenia różnego rodzaju mięs i wędlin, które mają dość charakterystyczny smak. 

Na rynku wędzarniczym są również dostępne zrębki o smaku wiśni i liści klonu, które są stosowane do wędzenia różnego rodzaju mięs i ryb, wieprzowiny i serów. W zależności od tego, jaki smak wybierzesz – możesz być pewien, że to właśnie nadaje wędzonkom niepowtarzalnego aromatu i niebanalnego posmaku. 

Najlepszej jakości wędzonki przy użyciu 100% naturalnych zrębków wędzarniczych od Awpol – spróbuj, by odkryć nowy wymiar smaku i aromatu swojej ulubionej żywności! 

Nie wiesz, jakie gatunki drewna wybrać do wędzenia mięs i ryb? Należysz do grona miłośników wędzenia żywności lub dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z wędzeniem żywności? W Awpol mamy dla Ciebie zrębki w przeróżnych smakach i wierzymy, że z naszej oferty wybierzesz coś dla siebie, co pozwoli Ci odkryć głębię smaku z Twoich ulubionych potraw na nowo. 

Zapraszamy do kontaktu z naszym działem sprzedaży.